«Fragments» és un projecte audiovisual que neix arran de la lectura i la traducció d’Els emigrats (Barcelona, Edicions 62, 2001), de l’escriptor alemany W. G. Sebald. Seguint els passos d’aquest autor, he peregrinat per alguns dels paisatges vinculats als protagonistes del llibre, quatre homes afeixugats pel pes del desarrelament i la pèrdua: Henry Selwyn, un doctor retirat que duu una vida quasi eremítica; Paul Bereyter, mestre de primària de l’escola de S.; Ambros Adelwarth, oncle avi del narrador, i finalment, Max Aurach, un pintor resident a Manchester. Igual que Sebald, en avió, en tren, en cotxe i a peu, i amb l’ull darrere el visor de la càmera, he viatjat al sud d’Alemanya (Sonthofen, Wertach, Gopprechts i Lindau), Nova York, Manchester, Vílnius i Grodno (Bielorússia), a fi de capturar els camins recorreguts per Selwyn, Bereyter, Adelwarth i Aurach, les vides dels quals són finestres obertes a la història del segle XX.
Les fotografies que he fet en tots aquests indrets conformen una mena de necròpolis, un collage empeltat en el temps, un registre d’absències que es proposa, mitjançant la representació, aturar, com fa Sebald, la desaparició inevitable del passat i reflexionar sobre la manera d’abordar i exposar aquest passat. Les meves fotografies no tenen una finalitat documental; el que pretenc aplegant-les és crear una textura simbòlica d’imatges evocatives, mirar a través dels ulls dels qui ja no hi són i mostrar, finalment, el que aquests van contemplar en altre temps. Tota imatge conté vestigis d’un jo que s’ha esvaït, però que ha aconseguit, tanmateix, propagar-se en el temps; seguir el rastre d’aquest jo significa viatjar per la memòria individual i col·lectiva. Deia Sebald, en aquest sentit, en una entrevista:
Photographs are for me, as it were, one of the emanations of the dead […]. Nevertheless, through these pictures, they do have what seems to me some sort of a spectral presence.
I Austerlitz, el protagonista del llibre homònim, es referia així a l’art de la fotografia:
Quan m’he dedicat a la fotografia, m’ha fascinat especialment l’instant en què les ombres de la realitat, per dir-ho així, emergeixen del no-res sobre el paper exposat, de la mateixa manera que els records […] se’ns presenten en plena nit i tornen a apagar-se si provem de retenir-los, com una còpia que haguéssim deixat massa estona al bany revelador.
Amb «Fragments» em proposo també posar en relació les fotografies amb el text d’Els emigrats. Amb aquest objectiu he creat un espai sonor que fusiona fragments del text sebaldià amb altres materials presents al llibre. L’objectiu final és confegir un mapa de referències sonores que dialogui poèticament amb les imatges, superposar diverses capes significatives i alliberar l’energia creativa de l’espectador per tal que traci el seu propi camí cap al passat i llanci una mirada crítica sobre el present. D’acord amb això, he concebut un espai físic que propicia la reflexió i pretén fer partícips les persones que en traspassin el llindar d’una experiència viscuda, compartida i, per tant, social.
«Fragments» és, doncs, una combinació de veus, de perspectives i disciplines artístiques que desdibuixa la frontera entre la ficció i la realitat i tracta de la tensió que s’estableix entre la (pseudo)invenció literària i l’objectivitat aparent de les fotografies, les quals no il·lustren la paraula, sinó que hi construeixen un espai complementari. La finalitat última del treball és explorar la relació entre memòria i representació i potenciar el compromís de l’espectador amb els materials exposats, perquè aquest pugui arribar a conèixer aquells «fragments de veritat» de què parlava Walter Benjamin.
Exposició al Museu Memorial de l’Exili
El projecte va poder veure’s al Museu Memorial de l’Exili (MUME), a la Jonquera, del 28 de setembre de 2013 al 2 de febrer de 2014, en el marc del Simposi Internacional Walter Benjamin “Images in Walter Benjamin’s and W. G. Sebald’s Writings”, organitzat per la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili i el Zentrum für Literatur- und Kulturforschung Berlin.